2022. május 17. kedd, Paszkál napja van
Időnként felhős 19°, Időnként felhős

Turisztikai ajánlatok

Naturama élménytúrák a Fertő-tájon

A Ferto-táj Világörökségben szervezett élménytúrákat a hagyományos idegenvezetéstol annak az idegenvezeto szettnek a használata különbözteti meg, mely a túra alatt folyamatos lehetoséget biztosít az információk, zajok, vagy akár zene közvetítésére. A csoport tagjai egyénként kapnak egy kis hordozható vevo készüléket, míg az idegenvezetonél egy kis adókészülék van. Így akár mozgás közben, biciklizés közben is lehet folytatni az idegenvezetést, a hangzás, érthetoség garantáltan kiváló, ráadásul a csoport senkit nem zavar, sot
az sem zavaró, ha összekeveredik két csoport.

Témák:

Kastélytúra:

A túra tulajdonképpen kiegészíti a kastély megtekintését és minden fontos helyre elkalauzolja a látogatót, ahol a hercegi család valami maradandót alkotott. Ezzel a túrával válik teljessé az Esterházy család által megteremtett csodák megismerése. Hiszen a kastély az egykori tündérkert központja, de mellette számtalan érdekességet rejt a környék, megannyi legendával és mesével.
A bagatelle születése: „Mikor Mária Terézia meglátogatta Esterházy Miklóst eszterházai kastélyában, a herceg igazi fejedelmi fénnyel fogadta. A palotát egy hatalmas teremmel toldotta meg, hogy ott rendezzék az ünnepeket, de ez az épületszárny még a királyno érkezése elott leégett. Ekkor a herceg hirtelen egy kis kastélyt építtetett a felséges asszony számára a parkban, a remek palotácskában folytak a kerti mulatságok.” Egy ilyen mulatság után Mária Terézia megkérdezte a hercegtol, mibe került ez a gyönyöru kis kastély?
- Nyolcvanezer forintba.
- O, das ist für einen Fürsten Esterhazy eine Bagatelle! (Oh! Ez egy Esterházy hercegnek semmiség!)
Alig fordultak egyet, már arany betukkel ragyogott a kastély kapuja fölött e szó: Bagatelle. Attól fogva ez volt a pompás épület neve.
(esterhazy-kastely.com)

Találkozópont Esterházy kastély udvara. A túra a
következo helyeket érinti: kastélyudvar – kiskastély
– bábszínház - kert – Bagatelle – rózsakert -
lovarda – muzsika ház. Idotartam 1 óra.

Nemzeti park túra:

A program a Sziki Oszirózsa Tanösvényen zajlik. Tartalmazza a madármegfigyelést, a régi magyar háziállatok bemutatását, valamint ürgelest. A program-helyszín megközelítéséhez kerékpár szükséges.

A Ferto születése: „Ahol ma a Ferto tó található, ott régmúlt idokben egy mély völgy volt. A völgyben sok szép lány élt, ezért a völgyet sem hívták másképp: Leányvölgy. Ebben a völgyben vadászott szívesen Fraknó ura. Egyszer azonban dél körül sötétség borult a tájra és heves vihar tört ki. A várúrnak sikerült egy kunyhóban, ahol egy özvegyasszony lakott a lányával, menedéket találnia. A várúrnak megtetszett a
derék és szerény lány. Ettol kezdve mindig meglátogatta, ha a környéken vadászott. A várúrnak azonban volt egy gonosz felesége, aki nem nézte jó szemmel, hogy férje a szegény özvegyet és lányát látogatta. Elfogatta a lányt és kijelentette: boszorkány. A szegény lányt hallálra ítélték és a közeli tóba dobták. Ekkor a tó vize emelkedni kezdett, nott, nott és rövid idon belül elárasztotta a határt, az erdoket és a falvakat körös-körül. A szívtelen várúrno is a habokban lelte halálát. Csak néhány embernek sikerült a hegyekbe menekülni. A menekültek késobb visszatértek a hegyekbol és letelepedtek a tó partján. Ok alapították Nezsidert. ( Neusiedel am See)” (Mohl Alajos nyomán)


Találkozópont: Kócsagvár, Sarród. A túra idotartama 2-3 óra. Javasoljuk megfelelo ruházat, esokabát,
fejfedo, használatát. Kerékpárok kölcsönözhetok a Kócsagvárban, A programról bovebb felvilágosítást
a Ferto-Hanság Nemzeti Park Infomációs Iroda és Ajándékboltjában kaphatnak az érdeklodok.
Elérhetoségek: 9435. Sarród, Kócsagvár Tel.: 99 537 620, fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu, www.ferto-hansag.hu
Ferto-Hanság Nemzeti Park -

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás