2022. január 20. csütörtök, Sebestyén napja van
Többnyire derült -4°, Többnyire derült

Építészeti segédkönyv

2009-ben elkészült a megalapozása egy olyan építészeti segédkönyv sorozatnak, mely a világörökségi területen, ill. területre beruházni kívánókat, az alkotó építészeket, művészeket tájékoztatatja az itt kialakult formavilágról és annak létrehozó, a tájjal harmóniában élni tudó logikájáról, alkotási folyamatáról. Az alkotásokkal szemben támasztott követelmények, illetve a világörökségi listára való felvétel alaptétele: "A Fertő-tó vidékét sajátos övezetesség jellemzi. A víz, a vizet körülölelő nádas a csatornák labirintusaival, az egykor sós víz áztatta szikes rétek, a tavat nyugatról karéjozó dombvonulat a rajta elterülő erdőkkel és szőlőkkel nemcsak a természetföldrajzi adottságokat reprezentálják, hanem azt az évszázadok óta folyamatos tájhasználatot és életmódot is, amely az ember és a természet harmonikus együttélésének elvitathatatlanul különleges példája". Rendkívül fontos, hogy az építeni szándékozók és a tervező kollégák ne csak a bírálatot érezzék minden tervtanácson, a táj „anyanyelvét” jól beszélők részéről, hanem mintegy „szótárat” és módszertant is kaphassanak a nyelv ismeretének elsajátításához.

Jelen előkészületek olyan építészeti segédkönyv elkészítéséhez nyújtottak alapot, mely elsősorban a Fertő-táj világörökség magyar helyszíneinek (Fertőrákos és Nagycenk települések területének nagyobb része, Sopron, Balf településrésze, Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd és Sarród települések) területére építeni kívánók, illetve a tervező és hatósági munkát végző szakemberek számára nyújt majd segítséget, megkönnyítve a tervezést és a célbajutást.

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás