2018. július 22. vasárnap, Magdolna napja van
Zivatarok 20°, Zivatarok

Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa - Aktuális

Vasfüggöny túra 2018.

Román András Nyári Egyetem

Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetem 2018.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság és a TIT Bugát Pál Egyesület ebben az évben is meghirdeti a Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetemet.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2018-ban "Európai örökség és az örökségturizmus - feladatok és kihívások" címmel rendezi meg akkreditált nemzetközi továbbképzését.

A nyári egyetem időpontja: 2018. június 21 – június 27. 

helyszíne: Noszvaj-Sikfőkút (Nomád Hotel - Noszvaj, Sikfőkút út, 5-7., 3325 Hungary)

 

 A nyári egyetem minden évben változó, aktuális témát választ. Ebben az évben az Európai Unió  "Európai Kulturális Örökség" kampányához kapcsolódik. Az "örökségturizmus"  kulturális jelentősége mellett  gazdasági és foglalkoztatási tényező is, amelynek európai, regionális és nemzeti sajátosságai is vannak. A jelenség pozitív - a helyi identitást erősítő - hatásait csak jól képzett, együttműködésre kész és képes szakemberek munkájával  lehet kihasználni. A nyári egyetem programja ehhez kíván elméleti alapokon nyugvó gyakorlati ismereteket nyújtani a résztvevőknek.
Az ICOMOS MNB műemlék épületek  helyreállításában, fenntartásában és hasznosításában érdekelt, vagy szakosodni kívánó szakemberek mellett tulajdonosok, kezelők és önkormányzati szakemberek jelentkezését várja.
A nyári egyetem - létrehozója tiszteletére 2005 óta Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetem - csaknem öt évtizedes megszakítás nélküli történetének bevált hagyománya, hogy minden évben más szakmai aktualitást tükröző témát (ld. melléklet) dolgoz fel neves hazai és külföldi előadók, valamint a résztvevők aktív közreműködésével. 
A képzés hivatalos nyelve: magyar és angol (folyamatos szinkrontolmácsolást biztosítunk) Tartalmas szakmai program! Feltöltődést, kikapcsolódást nyújtó környezet!
(A  tervezett előadások címe és az előadók neve - változás jogának fenntartásával - a mellékletben található). 
A nyári egyetemet akkreditált képzésnek fogadja el a BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM és más hazai és külföldi egyetem, illetve a szakterületen működő intézmény. A résztvevőknek a MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA akkreditációs bizottsága 2017-ben 9 kredit pontot ítélt a „szabadon választható” kategóriában.  
Kérjük válaszában a jelentkezési lapon jelezze  a hallgatók fórumán tartandó témához illő kiselőadásának címét 
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a hallgatók részvételét jelentős kedvezménnyel,  egyéb hozzájárulásként megállapított díjak befizetése ellenében biztosítja. Kérjük, hogy a választott elhelyezésnek megfelelő összegeket a megadott határidő figyelembe vételével szíveskedjék átutalni. 
2018.  május 20-ig a díj
Ø 2 vagy 3 ágyas szállodai szobákban vagy 6 személyes faházban: 2018. május 20-ig történő átutalással 63.000 Forint, vagy 205 Euro 
Ø 1 ágyas szállodai szobában: a férőhelyek függvényében 2018. május 20-ig történő átutalással 75.000 Forint, vagy 240 Euro
 2018. május 20. és június 20. között a díj: 
Ø  2 vagy 3 ágyas szállodai szobákban vagy 6 személyes faházban: 2018. június 20-ig történő átutalással 73.000 Forint, vagy 235 Euro
Ø 1 ágyas szállodai szobában: a férőhelyek függvényében 2018. június 20-ig történő átutalással 85.000 Forint, vagy 275 Euro
 A fenti díjat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület OTP Bank NyRt-nél (H-1052 Budapest, Deák F. u. 7-9.) 
vezetett 1170 5008 2009 5785 0000 0000 számú bankszámlájára kérjük átutalni.
Nemzetközi utalás esetén: IBAN: HU66 1170 5008 2009 5785 0000 0000 BIC (SWIFT) kód: OTPVHUHB
A közlemény rovatba a „nyári egyetem egyéb hozzájárulás” szöveget kérjük feltüntetni!
Az egyéb hozzájárulás  magába foglalja: az előadásokon és a két szakmai tanulmányúton való részvétel, valamint a szállás és az ellátás (napi háromszori étkezés) költségeit, valamint 2018. évre az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület „pártoló tag” címet . 
Nem tartalmazza azonban a nyári egyetem helyszínére történő oda- és visszautazás költségeit.
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság ebben az évben is pályázatot hirdet a Hallgatók Fórumán  elhangzó kiselőadások kiválasztása érdekében. Jelentkezni lehet a nyári egyetem témájához kapcsolódó kiselőadásdokkal (8-10 perc). A pályázatokat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöksége bírálja el, és figyelembe veszi a beérkezés sorrendjét is. 
Kérjük, hogy megjelölt időpontokig szíveskedjen átutalni  a hozzájárulást és egyidejűleg kitöltve küldje vissza a mellékletben található pályázati űrlapot  az ICOMOS titkárságra e-mail: secretariat@icomos.hu
ICOMOS Titkárság

A nyári egyetem minden évben változó, aktuális témát választ. Ebben az évben az Európai Unió  "Európai Kulturális Örökség" kampányához kapcsolódik. Az "örökségturizmus"  kulturális jelentősége mellett  gazdasági és foglalkoztatási tényező is, amelynek európai, regionális és nemzeti sajátosságai is vannak. A jelenség pozitív - a helyi identitást erősítő - hatásait csak jól képzett, együttműködésre kész és képes szakemberek munkájával  lehet kihasználni. A nyári egyetem programja ehhez kíván elméleti alapokon nyugvó gyakorlati ismereteket nyújtani a résztvevőknek.

Az ICOMOS MNB műemlék épületek  helyreállításában, fenntartásában és hasznosításában érdekelt, vagy szakosodni kívánó szakemberek mellett tulajdonosok, kezelők és önkormányzati szakemberek jelentkezését várja.

A nyári egyetem - létrehozója tiszteletére 2005 óta Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetem - csaknem öt évtizedes megszakítás nélküli történetének bevált hagyománya, hogy minden évben más szakmai aktualitást tükröző témát dolgoz fel neves hazai és külföldi előadók, valamint a résztvevők aktív közreműködésével.

A neves előadók között meghívást kapott Goda István (Fertő-Hanság Nemzeti Park) és Taschner Tamás Fertő-táj Világörökség is.

A Fertő-táj ékkövei

A „Fertő-táj ékövei” projekt bemutatása

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa által vezetett konzorcium 2017 májusában nyújtott be támogatási igényt a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 Világörökségi helyszínek fejlesztése pályázati felhívására „Fertő-táj ékkövei” címmel. A pályázat célja, hogy a Fertő-táj kulturális örökséghelyszín egyedi vonzerejét kihasználva, turisztikai funkcióval való bővítés és fenntartható hasznosítás révén önálló attrakcióvá váljon, ezáltal a térségben található kiemelkedő egyetemes értékek megőrzése, védelme és bemutatása. A projekt 406 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A fejlesztés indokoltsága, a projekt célja
A Fertő-tájon számos olyan turisztikai vonzerővel bíró terület található, melyek idegenforgalmi potenciálja eddig nem, vagy a lehetőségekhez képest csak kevéssé került kihasználásra. A fejlesztés az alábbi problémákra reagál:
•    Világörökségi terület alacsony ismertsége;
•    A települések turisztikai attrakcióinak hasznosítása elmarad a kívánatostól;
•    Kevés turista - területben rejlő lehetőségekhez képest;
•    Kiegyenlítetlen turisztikai kínálat a térségben, ebből adódóan a bevételek egyenlőtlen eloszlása;
•    Fertő-táj, mint turisztikai termék kiépítettségének hiánya.

A projekt célja, hogy ezeket az ékköveket bekapcsolja a térség idegenforgalmi keringésébe, láncolatába:
1.    Egyrészt felhívja a figyelmet a világörökségi helyszín kistelepüléseinek egyetemes értékeire, a jelenleginél magasabb színvonalú interpretációs eszközökkel megismertesse azokat a turistákkal (magasabb színvonalú vonzerőt eredményezve); 

2.    Másrészt a térségi kastély-fejlesztések mellé „felemelje” a kistelepülések attrakcióit. 


Mivel a világörökségi cím nem csak a magyar, hanem az osztrák oldalra is vonatkozik, így a tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Fertő tó körüli kínálat mennyiségi és minőségi emelkedéséhez, illetve az érintett osztrák településekkel való együttműködés erősítéséhez.

További információ itt: http://fertotaj.hu/document/2gfjez80.pdf

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás